Burns Statue Square, Dumfries

Land Engineering (Scotland)

 

Overview The Burns Statue Square project was carried out as part of the Dumfries Town Centre Regeneration programme of works. The aim was to meet demands from businesses, residents and visitors for a more attractive and distinctive town centre. Burns Statue Square is both a busy commercial area and a vital hub for public transport. The scheme has provided a vibrant pedestrian space, a more accessible area around the Statue, a sympathetic setting to the adjacent Greyfriars Church and transport arrangements. The Burns Statue sits at the heart of the square as a tribute to the town’s most illustrious inhabitant. The existing tired surfaces around the base of the statue have been replaced with high quality natural stone paving to form a new stepped surround and informal areas for seating. Granite benches flank the statue, interspersed with a structured grid of trees. New bus shelters and cycle racks have been installed and improved feature lighting.

Judges’ comments This was a very challenging scheme on a difficult site, which is a turning circle for buses and located on a busy road in the centre of Dumfries. In addition to the logistical challenges faced by the contractor, changes in the design after the stone had been ordered presented problems. This was a scheme that required redirection of utilities, the cutting and laying of stone, construction of tree pits and the installation of street furniture, all of which were very well executed by the contractor. The resulting space is a great focal point for the town. 

Client Dumfries and Galloway Council

Designer Dumfries and Galloway Council

Architect Gillespies

Maintenance contractor Land Engineering (Scotland)

Land Engineering (Scotland) Limited

Website Menu