Canary Wharf Crossrail Station, London, E14

Blakedown Landscapes (SE)

 

Overview The new Crossrail station at North Dock, immediately north of Canary Wharf, hasbeen transformed by the new station designed by Foster and Partners. A top the new station is the roof park/garden constructed by Blakedown covering more than 5,300m2 that was designed by Gillespies. The innovative garden space is a unique climate with a partly covered roof the specialist planting plays a key role in the journey across the garden. Blakedown took over the space from concrete formation providing drainage, void formers, topsoiling, ducting, bespoke seating, resin bound surfacing, more than 2,000m2 of granite paving and extensive shrub planting. There is also a fully automatic irrigation system adapted to cope with the tree ferns imported from Australia. The project included creating a flood storage area with a gabion terraced water feature. The project has been well received by the client and visitors to the scheme with a public opening planned for later in the year.

Judges’ comments The contractor was presented with the basic structure of this suspended space and has created a beautiful roof garden from the substrates and growing media upwards. All materials and plants were craned in through two open central sections of the structure from the adjacent docks and the plants have established well, with only a few small areas where they are suffering from wind damage. That said, the contractor is on the case and is monitoring establishment. The passage through the garden provides an oasis of calm. 

Client Canary Wharf Contractors

Designer Blakedown Landscapes (SE)
Architect Gillespies

Blakedown Landscapes (SE)

Website Menu